Miere cu descantec. Din stup.
Contact TainaVie
(0 produse) - 0 lei

Nu aveti nici un produs in cos

Miedul sau vinul din miere. Tot ce trebuie să știi.

Cunoscut sub numele de mied sau hidromel, vinul din miere este o băutură străveche care începe să-și recapete din ce în mai mult popularitatea. Dacă cineva te servește cu un pahar de mied, trebuie să știi un singur lucru: este o băutură delicioasă.

Ce este miedul sau hidromelul?

Vinul din miere este practic apă și miere fermentată cu drojdie. Se situează undeva la granița dintre vin, bere sau cidru, fiind puțin mai tare decât berea.

Miedul sau hidromelul are o versatilitate incredibilă, deschizând larg ușile către creativitate. Practic nu există limită în ceea ce privește aromele care pot fi adăugate în el. Poate fi aromatizat cu fructe, condimente, boabe de cereale sau chiar hamei, care acționează și pe post de conservant. La fel ca și vinul, poate fi învechit, poate fi acidulat sau nu, poate fi mai dulce sau mai sec.

Concentrația de alcool din mied poate varia de la 3% la 20%.  O băutură cu o concentrație alcoolică de 3% - 7% este considerată slabă, între 7% - 14% este considerată o concentrație standard, aceasta fiind cea a miedului tradițional, iar între 14% - 20% este tare, aproape de cea a  lichiorurilor.

Miedul este o băutură sănătoasă?

Miedul a fost asociat cu sănătatea și vitalitatea încă din antichitate, fiind denumit chiar “băutura zeilor” în mitologia greacă. Beneficiile de sănătate ale miedului sunt de fapt cele ale ingredientului său vedetă, mierea, fiind în mod special legate de calitățile antioxidante și antimicrobiene ale acesteia.

Iar prin fermentație se mai adaugă unele aspecte benefice. E vorba de acele microorganisme denumite probiotice, care se formează în orice băutură fermentată natural.

În plus, există unele variante de mied care nu conțin gluten, iar cele mai multe tipuri nu conțin sulfiți, ceea ce iarăși reprezintă un plus.

Când a fost inventat miedul?

Având o rețetă atât de simplă, miedul este practic una dintre primele băuturi alcoolice din lume, apărând înaintea vinului și a berii, mai devreme de anul 3,000 î.e.n. Se crede că a fost creat atunci când din întâmplare a plouat peste un vas cu miere, iar prima persoană care a băut era din zona Chinei de astăzi. Miedul a avut o popularitate extrem de mare la greci, romani, vikingi,  ruși, dar și alții.

Se pare chiar că termenul de 'lună de miere' province din obiceiul tinerelor cupluri de a bea mied, mai ales după ritualurile nupțiale, în speranța conceperii unui copil.

Când a început miedul să-și recapete popularitatea?

Fiind o băutură alcoolică, miedul și-a pierdut popularitatea pe la 1700, datorită noilor legi și taxe introduse, dar după 19o0 a început să se producă și să se vândă din nou în toată lumea, destul de timid totuși.

Evoluția lui lentă se datorează tocmai dificultății de a fi încadrat într-o categorie sau alta de băutură. Tendința actuală în prepararea miedului este aceea de a folosire a ingredientelor locale, naturale, ceea ce îi va da cu siguranță un mare boost de popularitate, la mare concurență cu berea artizanală.

Cum se prepară miedul sau hidromelul?

Se începe prin diluarea mierii cu apă, astfel încât aceasta să devină mai puțin densă și să poată fermenta. Orice adaugare de fructe sau condimente se face după diluare, dar înainte de a începe fermentarea. Acestea, fructele sau sucurile de fructe pot înlocui o parte din apa necesară pentru diluarea mierii.

Amestecul de miere diluată devine practic un must la fel ca cel din vin, care poate fi sterilizat pentru a i se opri fermentația. Unii producători nu fac acest lucru deoarece consideră că poate distruge o parte dintre aromele și nutrienții din miere. Ei contează pe calitățile antibacteriene ale mierii și de aceea o lasă să fermenteze, ajutând-o cu drojdie, oxigen și alți nutrienți necesari pentru transformarea zaharurilor în alcool.

Sunt câțiva factori care determină cât de dulce sau de sec va fi miedul, cât conținut alcoolic va avea, și anume: cât de diluată a fost mierea, ce tip de drojdie se folosește, temperatura de fermentație. Durata fermentației poate varia de la câteva zile la câteva luni sau chiar ani, acest termen determinând gradul de aciditate al miedului.

Ce gust are miedul?

Miedul are gustul său unic, care depinde de tipul de miere folosit la fermentare, dar și de celelalte ingrediente adăugate, putând fi asimilat celui al unui vin fructat, al unui vin alb, sau chiar al unui cidru. Miedul conservă și amplifică complexitatea mierii de calitate, în timp ce aromele adăugate nu fac altceva să îi complimenteze savoarea.

Miedul poate fi foarte dulce, foarte sec sau undeva între. Cel mai bine este să începi cu un mied aromatizat cu fructe. Dacă îți plac afinele de exemplu, încearcă un mied aromatizat cu afine, care va avea un gust foarte apropiat de cel al afinelor, cu o anumită nuanță de aromă de miere.

Deși deocamdată miedul este preparat mai mult artizanal și destul de rar, în special de către apicultori, ne dorim ca el să fie din ce în ce mai apreciat, mai ales datorită versatilității și beneficiilor pe care le conferă, și, de ce nu, să-l găsim la vânzare pe rafturile magazinelor.

Leave a Reply
Obține o reducere de 10% la următoarea comanda!
Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi un cupon de 10% reducere la urmatoarea comanda. Discountul nu se acordă pentru produsele aflate deja la promoție. Adresa de email va fi folosita exclusiv pentru prezentarea ofertelor si produselor noastre.