Miere cu descantec. Din stup.
Contact TainaVie
(0 produse) - 0 lei

Nu aveti nici un produs in cos

Mierea și diabetul de tip 2. Este mierea o soluție sigură pentru diabetici?

Mierea este din ce în ce mai multă folosită ca remediu natural, demonstrându-și eficiența în cazul multor probleme de sănătate. Dar este ea o alternativă sănătoasă pentru persoanele cu diabet?

Pentru orice persoană recent diagnosticată cu diabet, alimentele care conțin mult zahăr sunt o adevărată sperietoare. E adevărat, alimentele dulci trebuie evitate, deoarece ele pot cauza o creștere bruscă a nivelului zahărului sangvin, dar sunt prea puține informații despre alimentele care pot fi consumate de către diabetici. Deci diabeticilor nu le este recomandat consumul de zahăr sau îndulcitori. Dar ce se poate spune despre miere?

Mierea, acest lichid gros, auriu și dulce pe care ni-l oferă albinele, este unul dintre cei mai populari îndulcitori, fiind folosită pe scară largă, în întreaga lume, nu doar pentru dulceața ei, ci și pentru calitățile ei vindecătoare. Mierea conține numeroase vitamine, minerale și antioxidanți, care au efecte benefice asupra sănătății și stării de bine a organismului uman. Iar proprietățile antiinflamatorii ale mierii sunt foarte benefice pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, deși e posibil ca mierea să afecteze într-o oarecare măsură nivelul zahărului sangvin.

Este mierea sigură în cazul persoanelor cu diabet de tip 2?

Unele studii au arătat că mierea poate determina creșterea nivelului insulinei și descrește nivelul zahărului sangvin. De exemplu, un studiu efectuat în anul 2004, care a examinat efectele mierii și ale zahărului asupra nivelului zahărului sangvin, sugerează că mierea poate cauza creșterea nivelului insulinei - un hormon care un rol foarte important în controlarea nivelului zahărului sangvin. Cercetătorii au descoperit că mierea a determinat creșterea nivelului zahărului sangvin dar și al insulinei, într-un interval de 30 de minute după consum, la participanții cu și fără diabet de tip 2. Iar 2 ore mai târziu nivelul zahărului sangvin a scăzut și a rămas jos la toți cei care au consumat miere. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a putea spune cu siguranță dacă mierea determină într-adevăr creșterea nivelului insulinei.

Un alt studiu sugerează că mierea are un efect glicemic scăzut asupra persoanelor cu diabet de tip 2, comparativ cu zahărul. Mierea ajută și la creșterea nivelului peptidelor de tip C, care joacă un rol crucial în controlarea nivelului zahărului sangvin, ajutând pancreasul să știe câtă insulină trebuie să secrete. Dar și în acest caz sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști cu siguranță dacă mierea poate fi utilă în tratamentul și prevenția diabetului.

Care sunt riscurile pentru consumul mierii de către diabetici?

În fapt, se știe că mierea este mai dulce decât zahărul. Mierea conține ceva mai mulți carbohidrați și calorii decât aceeași cantitate de zahăr. Conform datelor oficiale, o lingură de miere naturală conține aproximativ 60 de calorii și 17 grame de carbohidrați. Deși mierea este un îndulcitor natural, ea poate afecta într-o oarecre măsură nivelul zahărului sangvin. Acesta este motivul pentru care persoanele cu diabet sunt adesea sfătuite să evite mierea până când nivelul zahărului lor sangvin este sub control.

Deci, dacă diabetul tău este foarte bine controlat, poți include mierea în dieta ta, în cantități moderate. Ține legătura permanent cu medicul tău curant în această situație. Iar ce este cel mai important, consumă miere organică pură, sau miere naturală,  pentru că aceste tipuri de miere nu conțin zaharuri adăugate și sunt considerate cele mai sănătoase opțiuni pentru diabetici. Mierea procesată, pe de altă parte, conține și mai puțini nutrienți și antioxidanți, datorită proceselor de filtrare și pasteurizare la care este supusă.

Concluzia este că mierea conferă numeroase beneficii de sănătate, spre deosebire de zahăr. În cazul diabeticilor, ea trebuie totuși utilizată cu moderație, sub strictul control al medicului.

Leave a Reply
Obține o reducere de 10% la următoarea comanda!
Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi un cupon de 10% reducere la urmatoarea comanda. Discountul nu se acordă pentru produsele aflate deja la promoție. Adresa de email va fi folosita exclusiv pentru prezentarea ofertelor si produselor noastre.