Miere cu descantec. Din stup.
Contact TainaVie
(0 produse) - 0 lei

Nu aveti nici un produs in cos

Mierea și dieta vegană. Poate fi ea consumată de către vegani?

Se știe că veganii nu consumă nimic produs de animale, iar mierea este situată cumva în zona gri. Iar motivul este faptul că mierea provine de la albine, fiind trecută prin stomacul acestora în procesul de fabricație.

Unele persoane nu consumă miere, considerând că albinele produc mierea pentru ele însele, nu pentru oameni. Iar atunci când oamenii le dau albinelor o substanță bazată pe zahăr pentru a înlocui mierea pe care au luat-o, le lipsesc pe acestea de nutrienții esențiali de care au nevoie, ceea ce le poate afecta durata lor de viață. Acestea sunt motive pentru care mulți vegani consideră cu nu este etic pentru ei să consume miere.

Cum produc albinele mierea?

Albinele extrag nectarul – lichidul dulce din flori – cu ajutorul limbii în formă de tub, și îl stochează în stomacul lor suplimentar. Cât timp nectarul stă acolo, se amestecă cu enzime, începând deja procesul de transformare a compoziției sale chimice.

Când albina se întoarce la stup, ea transferă nectarul altei albine, regurgitând lichidul direct în gura acesteia. Procesul de regurgitare este repetat până când nectarul parțial digerat este în final depozitat în fagure. Desigur, el nu are deocamdată aceeași consistență cu mierea pe care o punem noi pe felia de pâine.

Din acest moment urmează munca grea a albinelor, care aerisesc fagurele cu aripioarele lor, acest efort având ca efect accelerarea procesul de evaporare. Când cea mai mare parte a apei s-a evaporat din fagure, albinele îl sigilează, folosind un lichid secretat în abdomenul lor, care în final se întărește, devenind ceară de albine.

Este multă muncă și albinele nu au consimțit ca munca lor să fie capitalizată de către oameni. Din păcate, albinele nu vorbesc limba noastră și nu pot semna contracte, deci nu avem de unde să știm dacă sunt sau nu de acord să ne ofere mierea produsă de ele în schimbul altor produse.

Ce consumă albinele?

Mierea poate fi consumată o perioadă foarte lungă de timp, inclusiv de către albine, care o stochează pentru iarnă sau pentru momentele când le este dificil să producă miere proaspătă, din diverse motive.

Dar atunci când mierea produsă de albine este recoltată de oameni, o parte din dieta lor naturală este înlocuită cu un alt lichid dulce. Este important ca albinele să consume și miere, pentru că aceasta conține numeroși micronutrienți, de care ele au mare nevoie pentru a putea trăi și produce miere.

De ce unii vegani nu consumă miere?

Unii vegani nu consumă miere pentru toate motivele menționate mai sus, dar și pentru faptul că unele metode de îngrijire a stupilor au un efect de reducere a populației de albine.

Albinele își aduc contribuția într-o măsură semnificativă la mediul înconjurător și ar trebui tratate corespunzător. La fel cum unii producători de miere falsifică miere, tot așa există unii care nu tratează albinele cu respect, utilizând metode care pot afecta negativ populațiile de albine.

Din fericire, în perioada în care trăim sunt din ce în ce mai puțini care apelează la astfel de metode nedorite. Iar noi, la Stupina Taina Vie cultivăm respectul față de albine, iar mierea pe care o obținem este de calitate, folosind procedee tradiționale românești.  În plus, suntem certificați ecologic, activitatea noastrǎ fiind supusǎ periodic unor vizite de inspecție realizate de cǎtre organismele acreditate, ȋn scopul controlului conformitǎții cu prevederile legislative ȋn vigoare privind producția ecologicǎ.

Leave a Reply
Obține o reducere de 10% la următoarea comanda!
Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi un cupon de 10% reducere la urmatoarea comanda. Discountul nu se acordă pentru produsele aflate deja la promoție. Adresa de email va fi folosita exclusiv pentru prezentarea ofertelor si produselor noastre.