Miere cu descantec. Din stup.
Contact TainaVie
(0 produse) - 0 lei

Nu aveti nici un produs in cos

Polenul crud, un veritabil regal de gusturi, mirosuri și efecte miraculoase

Polenul produs într-un stup de albine, sursa în care jurul căreia se învârte viața albinelor. El este principala lor hrană, izvor de proteine, vitamine, minerale și alți micronutrienți.

Trei sute de flori pentru o granulă de polen! Pentru o singură granulă de polen, o albină este nevoită să recolteze polenul floral de pe 300 de flori. Iar compoziția și proprietățile polenului apicol depinde de florile vizitate de albine și de momentul recoltării. Asta pentru că în polenul apicol se transferă și proprietățile terapeutice ale plantelor medicinale, foarte multe dintre ele fiind vizitate de albine.

Polenul crud, un polivitaminizant natural, din care corpul își extrage armonios ce și cât are nevoie. Efectele sale binefăcătoare asupra sănătății organismului uman sunt recunoscute de mii de ani, polenul fiind utilizat ca supliment nutrițional, medicament, revigorant.

Majoritatea nutriționiștilor vorbesc de el ca despre un adevărat miracol pentru menținerea tinereții și vitalității, deoarece stimulează organismul să lupte împotriva bolilor și conferă o stare generală de bine.

Polenul „Taina vie” aduce un surplus de energie în organism, fiind indicat îndeosebi persoanelor ce trăiesc în mediul urban și care, datorită ritmului de viață agitat, sunt supuse la diverse forme de stres, sau persoanelor aflate în convalescență.

Există hormoni în polen? Ei bine, răspunsul simplu este nu. Vegetalele nu pro­duc și nu conțin hormoni, în înțelesul biologiei umane. Ele au, în schimb, niște substanțe numite au­xine, care țin sub con­trol creș­terea plantelor. Auxinele, pen­tru om, contribuie la reglarea unor funcții fiziolo­gice. De ex: la administrarea de durată, părul corporal se diminuează la femei și se fortifică la bărbați, iar părul capilar se înfrumusețează la ambele sexe.

 

Polen crud sau polen uscat?

Ceea ce cunoaștem noi ca polen este cel care se vinde sub formă uscată, cu un gust neatrăgător și consistență nisipoasă. Polenul adevărat însă este un adevărat regal de gusturi, miro­suri și culori care ne aduc în minte imaginea unui câm­p cu flori. 

Practic, nu există comparație între polenul uscat și cel crud. Cel din urmă conține o mare varietate de vitamine, enzime și microelemente pe care nu le găsim în nici un alt produs natural.

Mai mult, polenul crud este un probiotic vegetal. Conținutul de lactobacili și bifidobacterii, a căror prove­niență se afla în stomacul albinelor, sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora obișnuită. Prin conținutul său de lactobacili naturali dezvoltați, polenul crud apicol se poate lua la întrecere cu iaurtul. 

Paleta de vitamine din polenul crud

În polenul crud se găsește o paletă foarte largă de vitamine, atât liposolubile - A (și provitamina A), D, E, F -, căt și hidrosolubile - C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H). Interesant este că unele dintre aceste vitamine se găsesc în cantități atât de mari, încât 30 g polen asigură integral doza zilnică recomandată. Dar să le luăm pe rând.

- Vitamina A este cunoscută ca vitamina necesară pentru o vedere bună, dar și pentru regenerarea ficatului. În polenul poli­flor se găsesc mari cantități de provitamina A, iar în unele sortimente, cum este cea de salcâm galben, chiar de 20 de ori mai mult decât în morcovi.
- Vitamina E sau Tocoferolul, a cărui denumire vine din grecescul "tokos" care înseamnă "a naște", este considerată vitamina fertilității.
- Vitamina P (rutin) întreține nutriția pereților tuturor vaselor de sânge, în special a capilarelor, fiind și antitrombotică, adică împiedică formarea de cheaguri de sânge. Vitamina P previne hemoragiile, cu deosebire cele cerebrale și retiniene, menținând metabolismul oxidativ al țesutului nervos.
- Biotina are un rol cheie în metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor, precum și în procesele de eliminare a bio­xi­du­lui de carbon din celulele organismului. 
- Vi­ta­mina B3 (niacina) se găsește și ea în cantități importante în polenul crud. Între altele, ea este implicată în pro­tecția împotriva mutațiilor genetice, fiind utilă în pre­venția cancerului.
- Vitamina B1 este prezentă și ea în cantități mari în polenul crud. Aceasta vitamină se pierde foarte mult din organismul celor care mănâncă foarte mult zahăr rafinat, zahăr prezent de altfel în mai toate produsele procesate de pe piață, începând cu pâinea, muștarul, mazărea la cutie, chipsuri, sosuri etc. Carența de vitamina B1 afectează sever sistemul nervos, una dintre expli­cațiile pentru tulburările de comportament de la copii și adolescenți, mari consumatori de dulciuri și sucuri cu mari cantități de zahăr rafinat în ele.
- Vitamina B9 (acidul folic), de asemenea bine reprezentată în polen, protejează împotriva anemiei, trom­bocitopeniei, dar și a altor anormalități sanguine.
- Vitamina C din polenul crud poate acoperi cu succes cea mai mare parte din necesarul zilnic.
- Vitamina D se găsește mai puțin în polenul crud, dar cantitatea existentă joacă un rol important în producerea ei de către organism, prin stimularea activității enzima­tice.

Vitamine naturale versus vitamine sintetice

Alimentația omului modern este sub semnul zahărului rafinat, al aditivilor alimentari sintetici, a chimizării excesive a agriculturii și consumurilor exagerate de alcool, tutun, antibiotice sau alte medicamente sintetice. Toate acestea duc la carențele vita­mi­nice multiple. Mulți dintre noi încercăm să compensam aceste carențe cu vitamine sau polivitamine sintetice cumpărate de la farmacii sau magazine naturiste.

Însă cine poate spune cu exactitate ce vitamine ne lipsesc din corp, care sunt în cantități suficiente sau insuficiente? Cine poate cal­cula exact necesarul fiecărui organism, cine poate spune cât se absorb vitaminele de sinteză și cât de bine sunt ele utilizate de organism? 

Spre deosebire de vitaminele sintetice, polenul crud, un polivitaminizant natural, din care corpul își extrage armonios ce și cât are nevoie. 

Leave a Reply
Obține o reducere de 10% la următoarea comanda!
Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi un cupon de 10% reducere la urmatoarea comanda. Discountul nu se acordă pentru produsele aflate deja la promoție. Adresa de email va fi folosita exclusiv pentru prezentarea ofertelor si produselor noastre.