Miere cu descantec. Din stup.
Contact TainaVie
(0 produse) - 0 lei

Nu aveti nici un produs in cos

Polenul de albine, sursă importantă de aminoacizi esențiali

Polenul de albine, acele mici granule colorate, galbene/portocalii pe care le produc albinele, pe lângă miere și alte produse ale stupului, au un conținut extrem de dens de nutrienți, mai dens decât al multor alte alimente.

Practic, cu toată știința modernă pe care o avem, nu am fost capabili să analizăm toate componentele chimice ale polenului de albine, ca să putem determina exact de ce este el atât de special și de ce oamenii par să răspundă atât de bine la tratamentele cu polen.

Ceea ce știm cu siguranță este că polenul de albine conține toți cei 8 aminoacizi esențiali și 2 aminoacizi non-esențiali, pe care organismul uman nu-i produce și trebuie să-i obțină din dietă.

Polenul de albine este deci la fel de important, sau chiar mai mult decât lactatele, laptele, iaurtul și brânza, toate tipurile de carne și pește, toate acestea fiind surse de aminoacizi.

Spre desoebire de acestea însă, la un conținut de proteine de 25%, polenul de albine este  extrem de scăzut în ceea ce privește caloriile, o lingură de polen de albine având doar 40 calorii.

Din acest motiv, polenul de albine este alimentul perfect pentru persoanele care au nevoie de o dietă bogată în proteine, cum ar fi atleții și persoanele care fac efort fizic intens. Nu există altă sursă de proteine, care să conțină la fel de mulți nutrienți ca polenul de albine.

Conținutul de aminoacizi al polenului de albine

Aminoacizii sunt compuşi care deţin roluri critice în buna funcţionare a organismului. Ei sunt necesari pentru procese vitale, cum ar fi construirea de proteine, sinteza hormonilor şi a neurotransmiţătorilor. Astfel:

  1.  Arginina, conținută în polen în proporție de 4.4 - 5.7%, deși este un aminoacid neesențial, nu este suficientă pentru a satisface nevoia organismului în situații de boală, cum ar fi cancerul.
  2. Histidina, în proporție de  2.0 - 3.5%, este folosită pentru producerea histaminei, un neurotransmiţător vital pentru imunitate, digestie, funcția sexuală și ciclurile de somn. Este critică pentru menţinerea mielinei, bariera de protecţie care înconjoară celulele nervoase.
  3. Izoleucina, în proporție de 4.5 - 5.8%, este implicată în metabolismul muscular. Este foarte importantă pentru funcţia imunitară, producţia de hemoglobină şi reglementarea energiei.
  4. Leucina,  în proporție de 6.7 - 7.5%, este esenţială pentru sinteza proteinelor şi repararea țesutului muscular. De asemenea, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, stimulează vindecarea plăgilor şi produce hormoni de creştere.
  5. Lizina, în proporție de  5.9 - 7.0%, joacă un rol major în sinteza proteinelor şi în absorbţia calciului. Are un rol important și pentru producţia de energie, funcţia imunitară şi producţia de colagen și elastină.
  6. Metionina,  în proporție de 1.2 - 2.4%, are un rol important în metabolism şi detoxifiere. Este necesară pentru creșterea țesuturilor și absorbția de zinc și seleniu.
  7. Fenilalanina, în proporție de 3.7 - 4.4%, joacă un rol integral în structura și funcționarea proteinelor și enzimelor, dar și în producția de alți aminoacizi.
  8. Treonina, în proporție de 2.3 - 4.0%, este o parte principală a proteinelor structurale, colagenul și elastina, care sunt componente importante ale pielii şi ţesutului conjunctiv. De asemenea, joacă un rol în metabolismul grăsimii şi funcţia imunitară.
  9. Triptofanul, în proporție de  1.2 - 1.6%, deși adesea asociat cu cauza somnolenţei, el este necesar pentru menţinerea echilibrului corect de azot şi este un precursor al serotoninei, neurotransmițătorul care reglează apetitul, somnul şi starea de spirit.
  10. Valina, în proporție de 5.5 - 6.0%, ajută la stimularea creşterii musculare şi ajută la regenerarea acesteia, fiind implicată în producţia de energie.

Pe lângă conținutul ridicat de proteine, polenul de albine conține peste o duzină de vitamine, 28 de minerale, 11 enzime și coenzime, dar și 14 acizi grași.

Un adevărat cadou pe care ni-l oferă albinele! Oamenii de știință nu au reușit încă să replice în totalitate și să realizeze suplimente alimentare cu un conținut similar polenului.

Pentru că aportul natural de multivitamine și minerale, într-o formă cât mai ușor de absorbit de către organism este esențial, polenul de albine ar trebui să fie pe locul întâi în dieta oricărei persoane, dar mai ales în a celor au nevoie de un aport mai ridicat de proteine, atleții si persaonele care fac efort fizic și mental intens.

Noi, la Stupina Taina Vie, vă oferim polen de albine crud, exact în forma în care este el extras din stup, conținutul lui de nutrienți fiind la un nivel maxim. Vezi aici produsele noastre!

Leave a Reply
Obține o reducere de 10% la următoarea comanda!
Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi un cupon de 10% reducere la urmatoarea comanda. Discountul nu se acordă pentru produsele aflate deja la promoție. Adresa de email va fi folosita exclusiv pentru prezentarea ofertelor si produselor noastre.