Miere cu descantec. Din stup.
Contact TainaVie
(0 produse) - 0 lei

Nu aveti nici un produs in cos

Taina Vie și Ceramica Cucuteni

Întreaga simbolistică Taină Vie are la bază cultura şi civilizaţia cucuteniană. Fiecare sortiment din mierea noastră, fiecare produs apicol Taină Vie este o reprezentare unică a simbolurilor cucuteniene.

Cercetătoarea britanică în fizică nucleară Eva Crane a fost pasionată de studierea apiculturii din diferite colţuri ale lumii. Ea a descoperit pe un vas cucutenian, datat 6000-5000 Î.C., forma în relief a reginei albină. Aceasta reprezintă dovada evidentă că oamenii acelor timpuri se ocupau cu creşterea albinelor, depozitând mierea în vase din ceramică de Cucuteni.

Acesta este şi motivul care ne-a determinat să deschidem o secţiune nouă, dedicată Ceramicii de Cucuteni. Obiectele prezentate de noi sunt creaţia originală a artistului plastic Ionela Mihuleac, născută în Comuna Cucuteni, judeţul Iaşi şi au semnătura sa.

Mircea Eliade despre Cultura Cucuteni: „Aici s-au manifestat simboluri, s-au transmis tradiţii. Originea unui simbol preţuieşte cât descoperirea unei dinastii de faraoni“.

Simbolistica picturii cucuteniene este ilustrată prin vase, ulcioare, pocale, idoli, figurine şi alte obiecte din ceramică de inspiraţie neolitică.

Arta cucuteniană se exprimă astfel prin modelajul în lut şi prinde viaţă în prezent prin inspiraţia artiştilor plastici născuţi în comuna Cucuteni, judeţul Iaşi. Fiecare creaţie cucuteniană este unică. Decorurile sunt pictate în culorile alb, negru, roşu, pe fond crem sau alb. Recipiente ceramice de diverse forme şi mărimi (de la vase care pot ajunge pâna la 1 m înălţime până la farfuriuţe mici cu diametrul de 7 cm) sunt mărturie a perfecţiunii aduse din trecutul cucutenian în prezent. Cultura Cucuteni este considerată a fi prima civilizaţie urbană din Europa.

Obiectele cucuteniene dezvăluie un trecut încărcat de civilizaţie şi cultură. Ceramica cucuteniană se individualizează prin faptul că a fost şi este lucrată cu mâna, fără a fi folosită roata olarului. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul, cu unele variații în funcție de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.

Folosite ca obiecte de decor, vasele cucuteniene pot fi întrebuinţate ca suport pentru fructe, seminţe, polen sau orice alte alimente pe care le degustăm. Acestea nu influenţează aspectul ceramicii, culoarea, forma.

Pentru că fiecare obiect cucutenian este unic, produsele se realizează pe bază de comandă fermă. Termenul de livrare este de 3 săptămâni. La cantităţi mai mari, termenul de livrare se poate mări. Datorită faptului că sunt lucrate manual, obiectele din ceramică pot varia cu milimetri. Pot fi create la cerere noi obiecte din ceramică cucuteniană, cu simboluri şi motive cucuteniene diferite, altele decât cele prezentate de noi acum pe site.

Simbolistica

Una din caracteristicile predominante a ceramicii Cucuteni este decorul în spirală, cu numeroase variante şi combinaţii. Este, poate, una dintre cele mai cunoscute culturi datorită figurilor feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.

Spirala a fost simbolul cel mai folosit de strămoșii noștri îndepărtați. De ce ? Pentru că, în el, vedeau izvorul însuși din care ia naștere viața. Iar acest izvor era unirea magică/sacră a masculinului cu femininul.

În toate culturile străvechi, spirala a fost și o imagine a soarelui care se rotește pe boltă, nu atât a soarelui dătător de viață, lucru de la sine înțeles, cât a soarelui - imagine prin excelență a ciclului, a evoluției, a dezvoltării, a continuum-ului naștere-moarte-renaștere.

Așa se explică de ce spirala a devenit omniprezentă în viața oamenilor, mai ales în epoca neolitică, după dezvoltarea agriculturii… … și de ce apare pe amulete, pe vase, pe idoli, pe pereții caselor, ai templelor și ai mormintelor: avea puterea de a reînnoi, de a face să renască, mereu și mereu, an de an, ciclu de ciclu, timpul, lumea și viața. Lucra, de fapt, ca o promisiune a vieții îmbelșugate și a nemuririi.

SPIRALA – IMAGINE A FEMEII, A RODIRII ȘI A RENAȘTERII

Cum cele mai multe artefacte sau temple purtătoare de spirală sunt cele neolitice, ne vom opri la câteva, cele mai celebre. Ele ne arată ce alte semnificații a căpătat spirala pentru oamenii epocii noi a pietrei.

În primul rând, prezența spiralei pe figurinele feminine ne arată că devenise un eikon al femeii și că neoliticul a fost o perioadă dominată de ginecolatrie, adică de venerarea femeii, și de matrilatrie/mitrolatrie, adică de venerare a maternității.

Nu întâmplător, pentru că agricultura și creșterea animalelor deveniseră principala sursă de subzistență în Orientul Apropiat și în Europa Centrală și de Sud, iar „Glia dătătoare de hrană” luase în mintea omului/bărbatului neolitic înfățișarea unei femei atotfertile.

Iar venerarea femeii (ființa care avea darul nașterii), s-a răspândit în momentul în care agricultorul a făcut legătura între magia conceperii pruncului și magia rodirii seminței puse în pământ, adică în pântecul gliei.

Pentru el, femeia a început să fie o Glie mai mică, dăruită cu toate darurile acesteia: darul vieții, al bogăției și al puterii.

Obiectele cucuteniene

Obiectele cucuteniene pe care noi vi le oferim dezvăluie un trecut încărcat de civilizație și cultură:

1. Statueta Ceramică Zeița pe tron
Cultul Zeiței este cel mai vechi cult existent în societatea Cucutenilor. Statueta este o reproducere după ansamblul de cult numit “Soborul Zeițelor”, format din 36 de piese, 21 de statuete feminine, 13 tronuri, un con și o mărgea. Ansamblul original datează din anii 4 900 î.e.n, fiind descoperit în satul Poduri-Dealul Ghindaru, județul Bacău. Religia comunităţilor cucuteniene presupunea rituri şi ritualuri bine definite, dominante fiind zeităţile antropomorfe feminine, legate de fertilitate şi fecunditate. Specialiştii vorbesc despre un cult al zeiţei-mamă, dovadă fiind statuetele antropomorfe descoperite. Statueta din ceramica are o inaltime de 10 cm.

2. Farfurie Ceramică - Cultura Cucuteni
Simbol al vieții îmbelșugate și al nemurii, spirala apare în mod frecvent pe vasele de ceramică provenind din cultura cucuteniană.

3. Taur Idol / figurină - Cultura Cucuteni
Cucutenienii aveau și animale domestice printre care regăsim și Idolul Taur cu coarne mari. Miniatura din ceramică o regăsim astfel ca simbol al fertilității și al rodniciei în agricultură.
Figurina are o înălțime de 5 cm și o lungime de 11 cm.

4. Vas din Cultura Cucuteni
Simbolurile geometrice și totodată spirituale reprezentate prin romburi, triunghiuri, cercuri sunt prezentate pe vasul cucutenian. Pictate după principiul spiralei, „ceea ce urcă trebuie să coboare, ceea ce coboară trebuie să urce”, vasele cucuteniene au o formă dinamică și tradițională în același timp.

5. Vas cu lupi
Lupul dacic este reprezentat ca motiv zoomorf pe vasele din ceramică din cultura Cucuteni.

6. Vas Ceremonie (binoclu)
Simbolurile neolitice sunt unice și le regăsim și pe vasele de ceremonie cucuteniene. Prin caracterul original și totodată enigmatic (nici astăzi nu se cunoaște de exemplu dacă acest vas a fost de decor sau destinația sa era pentru ritualuri) , reprezentările geometrice, spiralele de pe figurinele sau vasele ceramice ne conduc înspre unitatea simbolurilor.

7. Vas pătrățos
Populaţia cucuteniană practica şi diferite culte solare evidenţiate mai ales prin pictură. Creativitatea sa se manifesta astfel și prin vasele din ceramică pictate cu atâta măiestrie.

9. Lampa
Motive cucuteniene se regăsesc pictate și pe lampa destinată aromoterapiei, dar și ca decorațiune în orice ambient potrivit gusturilor dumneavoastră

10. Ghiveci plante
Într-un decor natural sau în interiorul căminelor noastre, chiar și la birou, un vas cucutenian folosit ca și ghiveci pentru plante aduce lumină și entuziasm, istorie și tradiție. Îndrăznim să spunem că plantele îi dau astfel viață.

Leave a Reply
Obține o reducere de 10% la următoarea comanda!
Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi un cupon de 10% reducere la urmatoarea comanda. Discountul nu se acordă pentru produsele aflate deja la promoție. Adresa de email va fi folosita exclusiv pentru prezentarea ofertelor si produselor noastre.